Medveten närvaro med hjälp av Mindfulness fotografering.
Medveten fotografering (kallas ibland kontemplativ fotografering eller långsam fotografering). Det är en fotografering där kameran blir en förlängning av ditt sinne, du behöver inte stanna upp och tänka och oroa dig och analysera – du låter ditt undermedvetna ta över.
Det finns ingen brådska i medveten fotografering. Du kanske bara plåtar ett foto som du gillar under din Mindful vandring med kameran, du kanske inte får något foto alls som du är nöjd med, men du kommer inte att bry dig – för du gick ut med din kamera för processen, inte för slutresultatet. Fokusera inte på bilden du nyss tog, eller den du kan ta om bara solen faller bakom trädet, var istället medveten om ögonblicket du är i och ge det respektfullt din fulla uppmärksamhet.
Det är roligare när det faktiskt är roligt. Medveten fotografering ska inte vara ett jobb, något du måste tvinga dig själv att göra. Gå ut och fota det du tycker fascinerar dig, eller på en plats som lockar, eller i en stil du älskar. Ta dig tid att stanna på ett ställe, utan distraktioner. Använd en enkel kamera och njut av friheten du får genom att koncentrera dig på det du kan se i bilden.
Medveten närvaro är en metod som kan användas för att hantera stress och oro. Metoden går ut på att du fokuserar på nuet med hjälp av dina sinnen och Mindfulness fotografering. Det går att träna upp sin förmåga till medveten närvaro. Metoden som vi använder har sitt ursprung från Canada.
Vad är medveten närvaro?
Mindfulness eller medveten närvaro är en metod som kommer från meditation. Metoden går ut på att man fokuserar på sina upplevelser i stunden. Medveten närvaro kan hjälpa dig att få distans till dina tankar och istället fokusera på nuet, dina upplevelser och på det du vill göra. Många upplever att de lättare kan hantera till exempel oro, stress och smärta genom att använda medveten närvaro i vardagen. Du får en paus! Det som händer när du stannar upp och riktar uppmärksamheten inåt är att du kan bli medveten om sådant du annars missar. Fotoövningarna går ut på att man fokuserar på sina andetag, är med i nuet med hjälp av sina observationer och vad man tänker fotografera, uppfatta omvärlden med sina sinnen.
Mindfulness fotografering är inte en avslappningsteknik utan en metod som syftar till att aktivera dina sinnen. Metoden används för att öka förmågan att hantera stress, du kommer också att förstå dig själv bättre. När du utövar Mindfulness fotografering kommer du att lägga märke till dina tankar, känslor och sinnesintryck på ett fördjupat sätt. Din oro över vissa saker minskar. Mindfulness fotografering går ofta ut på att du koncentrerar dig på något specifikt, enkla intressanta övningar som gör att du har lätt att fokusera.
Uppmärksamma sköna känslor
Om du har lätt att fastna i negativa tankar kan medveten närvaro hjälpa dig att också uppmärksamma sådant som är positivt eller neutralt. Till exempel naturupplevelser och lukter när du är ute och fotograferar. Du får även en naturlig promenad och du kommer att vilja utöva Mindfulness fotografering oftare när du väl lär dig metoden. Du lär dig uppskatta om något är vackert.
Hur kommer jag igång?
Precis som med annan träning är det ofta svårt i början. Ju mer du övar, desto lättare brukar det bli. Det finns olika typer av övningar i Mindfulness fotografering. Bäst är att göra övningarna i ordning, det finns en video som introduserar varje övning, när du väl lärt dig metoden så är det bäst att välja ut de övningar som passar dig bäst. Sen kan du göra dem om och om igen.
Möjligheterna att ta ett fotografi med en mobiltelefon kräver väldigt lite, om än någon, teknisk förståelse för att ta en enkel bild. I takt med att telefoner har utvecklats, har deras kameror också utvecklats, vilket ger en mängd extra funktioner och möjligheten att ta avancerade fotografier av hög kvalitet. Mobiltelefon ger oss möjligheten att på ett enkelt vis fånga ett fotografi av ett motiv eller en miljö, en händelse eller ett ögonblick. Vi får en möjlighet att engagera oss i ögonblicket och känna oss mer närvarande när vi slipper tänka på teknik.